icon انتخاب زبان

With SMART, the focus is on what matters

image

مدیریت زنجیره تامین چیست و چرا اهمیت دارد؟

تقریباً هر محصولی در بازار، نتیجه همکاری نهادهای مختلف در یک زنجیره تأمین می باشد. مدیریت زنجیره تامین به این موضوع می پردازد که چگونه کسب و کارها مواد خام را به محصولات نهایی تبدیل می کنند و سپس آن محصولات را بین مصرف کنندگان توزیع می کنند. زنجیره‌های تامین، سیستم‌هایی هستند که سازمان‌ها را به تامین‌کنندگان پیوند می‌دهند و به آن‌ها اجازه تولید و توزیع کالاها و محصولات را می‌دهند. این سیستم، فعالیت ها، منابع و اطلاعات مختلفی را سازماندهی می کنند. آنها همچنین به عنوان شبکه هایی عمل می کنند که به هم متصل می شوند.

 

از جمله:

  • شرکت های حمل و نقل

  • انبارها

  • مراکز توزیع

  • خرده فروشان

 

برای ارائه یک تصویر ساده از یک زنجیره تامین، مسیری را در نظر بگیرید که چگونه گل رز مسیرخود را از یک گل فروشی به مشتریان - یعنی از ابتدا تا انتهای زنجیره تامین طی می کند. ابتدا یک باغبان دانه‌ها را می‌کارد و یک تاجر گل، گل رز  را می‌خرد، آن‌ها را به انبار می‌برد و به یک گل‌فروش می‌فروشد و آن گلفروش سپس آنها را به مشتریان می فروشد.

مدیریت زنجیره تامین برای طراحی و اجرای کارآمدترین و مقرون به صرفه ترین فرآیند زنجیره تامین ممکن کار می کند. شرکت‌ها می‌دانند که وقتی یک حلقه در زنجیره تامین شکسته می‌شود، هزینه و زمان گرانبهایی دارد. به این ترتیب، مدیریت زنجیره تامین از استراتژی‌های مختلفی برای کنترل متمرکز موجودی‌های داخلی و فروشنده، تولید داخلی، توزیع و فروش برای کاهش هزینه‌های غیرضروری استفاده می‌کند. ساده‌سازی فعالیت‌های زنجیره تامین نیز منجر به تولید سریع‌تر می‌شود و به کسب و کارها اجازه می دهد تا بهتر رقابت کنند و به نوبه خود، برای مشتریان ارزش ایجاد کنند. اطلاعات دقیق در مورد زنجیره تامین باعث صرفه جویی در هزینه شرکت ها می شود. این به تولیدکنندگان و خرده‌فروشان کمک می‌کند فقط آنچه را که می‌توانند بفروشند تولید و حمل کنند. این امر هزینه های غیرضروری مرتبط با تولید، بیمه و حمل و نقل موجودی را که یک شرکت نمی تواند بفروشد، حذف می کند.

اجزای مدیریت زنجیره تامین

بررسی دقیق اجزای مدیریت زنجیره تامین که به مراحل مدیریت زنجیره تامین نیز گفته می شود، می تواند بیشتر روشن کند که مدیریت زنجیره تامین چیست و چرا اهمیت دارد؟

 

قبل از شروع زنجیره تامین، سازمان ها برای مدیریت موثر هر مرحله از فرآیند، به استراتژی های خوب طراحی شده ای نیاز دارند. آنها برای تعیین هزینه های کلی، سود و نیروی انسانی مورد نیاز برای انجام کار برنامه ریزی می کنند. کارشناسان مدیریت زنجیره تامین، مزایا و معایب روش‌های مختلف زنجیره تامین را ارزیابی می‌کنند و طرحی را برای چگونگی ادامه کار ایجاد می‌کنند. آن‌ها همچنین از مجموعه‌ای از معیارها برای اندازه‌گیری میزان کارآمدی زنجیره تامین اهداف سازمانی و نیازهای مشتری استفاده می‌کنند.

نمونه هایی از این معیارها شامل موارد زیر است:

چرخه زمانی: 

این معیار به سازمان ها اجازه می دهد تا زمان مورد نیاز برای تبدیل منابع خود به پول را محاسبه کنند تا نظارت بهتری بر کسب و کار داشته باشند. برای اندازگیری این معیار از 3 پارامتر اولیه استفاده میکنند:

  1. تعداد روزهایی که برای فروش کالا لازم است

  2. تعداد روزهایی که شرکت برای پرداخت به تامین کنندگان زمان می برد

  3. تعداد روزهایی که شرکت طول می کشد تا پول حاصل از فروش را جمع آوری کند

چرخه زمانی کوتاه به این معنی است که سازمان‌ها پول کمتری را در اختیار دارند و به آنها امکان می‌دهد با سرعت بیشتری کار کنند.

 

نرخ سفارش:

نرخ سفارش کامل به تعداد دفعاتی که یک سازمان سفارشات را بدون عدم دقت، تأخیر یا مسائل دیگر تحویل می دهد اشاره دارد. آگاهی از این معیار به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا بر مشکلاتی که بر حفظ و رضایت مشتری تأثیر می‌گذارند، نظارت داشته باشند.

 

نسبت موجودی به فروش:

میزان موجودی کالا های آماده فروش در مقابل میزان فروخته شده را اندازه گیری می کند. این به سازمان ها کمک می کند تا موجودی های متعادلی را که نه خیلی زیاد و نه خیلی کم هستند، حفظ کند.

 

یافتن منابع:

سازمان ها جهت تهیه مواد اولیه مختلف برای تولید محصولات خود به تامین کنندگان متکی هستند. یافتن مواد با کیفیت و قیمت مناسب این امکان را برای یک کسب‌وکار فراهم می‌آورد که محصول با کیفیتی را ایجاد کند و کالایی  با قیمت رقابتی ارائه دهند، همچنین شهرت قوی در بازار پیداکنند. منبع یابی شامل انتخاب تامین کنندگانی است که خدماتی را برای اداره بخش خاصی از کسب و کار ارائه می دهند. به عنوان مثال، یک هتل زنجیره ای ممکن است به خدمات نگهداری استخر نیاز داشته باشد، یا تولید کنندگان ممکن است به تعمیر و نگهداری تجهیزات نیاز داشته باشند. پس از انتخاب تامین‌کنندگان، سازمان‌ها باید این روابط را مدیریت کرده و بر فرآیندها - مانند سفارش‌دهی، دریافت مدیریت موجودی، و مجوزهای پرداخت - نظارت کنند تا اطمینان حاصل کنند که استانداردهای تعریف شده رعایت میشود. آنها همچنین نیاز به ایجاد اعتماد و ارتباط محکم با تامین کنندگان دارند زیرا هرچه اعتماد بیشتر و ارتباطات بهتر باشد، احتمال اینکه یک شرکت خدمات و شرایط بهتری دریافت کند بیشتر می شود.

 

ساخت:

تولید مرحله ای از مدیریت زنجیره تامین است که در آن شرکت ها مواد خام منابع انسانی یا طبیعی را دریافت کرده و به کالا یا خدمات تبدیل می کنند. سازمان ها بسته به نیاز مشتری و اهداف تجاری، مناسب ترین فرآیند تولید را تعیین می کنند. شرکت هایی که کالاها یا خدمات را در تعداد زیاد تولید می کنند، مانند هدفون، لامپ، یا غذاهای فرآوری شده، احتمالاً یک مدل تولید انبوه را انتخاب خواهند کرد. شرکت هایی که اقلامی را بر اساس ترجیحات مشتریان و خواسته های فردی تولید می کنند، معمولاً فرآیندهای تولید سفارشی متفاوتی را انتخاب می کنند. تولید شامل مونتاژ، تست کیفیت و بسته بندی برای تحویل است. برای اطمینان از مطابقت محصولات با استانداردهای مشخص شده و کارایی تولید، متخصصان زنجیره تامین تصمیم می گیرند که چگونه وظایف زیر را به بهترین نحو انجام دهند:

  • اندازه گیری عملکرد تولید

  • ذخیره داده ها

  • مدیریت امکانات تولید

  • رعایت مقررات ردیابی بهینه پرسنل

 

 تحویل دادن:

تحویل که گاهی اوقات به عنوان تدارکات از آن یاد می شود، شامل حمل و نقل و انبارداری است. مدیریت زنجیره تامین شامل موارد زیر است:

  • پردازش سفارشات مشتری

  • برنامه ریزی تحویل توزیع و حمل

  • سفارشات صورتحساب دریافت پرداخت ها

  • و...

 

مدیریت حمل و نقل : 

سازمان ها برای ارسال کالاهای خود به وسایل نقلیه اعم از کامیون، کشتی، قطار یا هواپیما متکی هستند. اغلب، آنها تحویل را به شرکت هایی که در آن تخصص دارند برون سپاری می کنند. تحویل چه در داخل و چه توسط پیمانکاران، نیازمند مدیریت حمل و نقل است، استفاده از تکنیک ها برای جابجایی کالا بین انبارها و خرده فروشان یک امر ضروری است.

 

 مدیریت سفارش:

مدیریت سفارش شامل یک رویکرد سیستماتیک برای گرفتن، ردیابی و تکمیل سفارشات مشتری است، از زمانی که مشتریان سفارش می دهند شروع می شود و با دریافت کالا یا خدمات به پایان می رسد. ساده‌سازی این فرآیند به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا از غرق شدن در سفارشات جلوگیری کنند. مدیریت موثر سفارش به شرکت ها کمک می کند: از کم و زیاد شدن محصولات جلوگیری کنید اطلاعات مفیدی را برای تصمیم گیری مبتنی بر داده جمع آوری کنید هنگام انجام سفارشات کمتر اشتباه کنید.

 

سخن پایانی:  تقریباً هر صنعتی به متخصصانی نیاز دارد که راه‌حل‌ها و نوآوری‌ها را به شبکه‌های زنجیره تامین پیچیده بیاورند. از آنجایی که تجزیه و تحلیل و هوش مصنوعی باعث تغییر در صنعت زنجیره تامین می شود و سازمان ها به دنبال مدل های زنجیره تامین پویاتر هستند، نیاز به افراد متخصص برای پیاده سازی این فرایند ها افزایش می یابد.

 


 

جهت مشاوره درخصوص پیاده سازی راهکارها می توانید با تیم اسمارت در ارتباط باشید.