اینترنت اشیا یک فناوری انقلابی برای هر یک از صنعت ها می باشد. خرده فروشی، حمل و نقل، مالی، مراقبت های بهداشتی ، انرژی و ...
اینترنت اشیا پتانسیل خود را در فرآیندهایی مانند زنجیره تامین به بهترین شکل نشان می دهد. برنامه های مدیریت، پیش بینی و نظارت به مدیران کمک می کند تا کارایی عملیاتی توزیع را بهبود بخشند و شفافیت را به تصمیم گیری اضافه کنند. تمام حوزه های فرآیند پیچیده زنجیره تامین را می توان با اینترنت اشیا ساده سازی کرد.
در این مقاله با تاثیر اینترنت اشیا بر زنجیره تامین و همچنین کاربردهای مورد استفاده در این صنعت آشنا خواهید شد.
ردیابی و نظارت از اهداف اصلی برای استقرار اینترنت اشیا در مدیریت زنجیره تامین است. این فناوری به مدیران انبار و ناوگان اجازه می دهد تا محموله و موجودی خود را پیگیری کنند. با این حال در اینجا دلایل زیادی برای استفاده از اینترنت اشیا در SCM (زنجیره تامین وجود دارد) وجود دارد:
ردیابی مکان در زمان واقعی:
اینترنت اشیا اطلاعات منسجمی از داده ها را در زمان درست ، در خصوص مکان محصول و محیط حمل و نقل به مدیران ارائه می دهد. در صورت ارسال کالا اشتباه ، به شما هشدار داده می شود و می توانید بر تحویل کالاهای آماده و مواد اولیه نظارت داشته باشید.
نظارت بر وضعیت ذخیره سازی:
به لطف حسگرهای محیطی، مدیران می توانند شرایط حمل و نقل را ردیابی کنند و در لحظه به تغییرات پاسخ دهند. به عنوان مثال، یکی از رایجترین راهکارهای زنجیره تامین مبتنی بر اینترنت اشیا، دادههایی را در مورد دمای داخل خودرو، فشار، رطوبت و سایر عواملی که میتوانند سلامت محصول را به خطر بیندازند، جمعآوری میکند و به صورت خودکار شرایط را تنظیم کند.
ورود و خروج محصول را پیش بینی کنید:
مدیران از دستگاه های اینترنت اشیا و سیستم های تجزیه و تحلیل داده ها برای بهبود کیفیت تصمیم گیری و افزایش دقت در پیش بینی ها استفاده می کنند. به لطف ردیابی بیدرنگ، شرکتها میتوانند کالاها را در حین حمل و نقل و تحویل و همچنین کاهش خطراتی مانند تاخیر کالا ها را پیش بینی کنند.
کالاها را در انبار بیابید:
ادغام سیستم های مدیریت زنجیره تامین با اینترنت اشیا ،جزو برترین راهکارها در انبار است. از جمله مزایا : از افزایش کارایی فرآیندهای انبار تا مدیریت بهتر موجودی و ایمنی کارکنان و...
بهعنوان مثال، به لطف ردیابهای موقعیت مکانی می توانید در لحظه، کارمندان و یا حتی کالاها را پیدا کنید و سریع به اطلاعات خاص یک محصول برسید. اینترنت اشیا گردش کار و عملکرد یکپارچه را امکان پذیر می کند. علاوه بر این، همراه با هوش مصنوعی، اینترنت اشیا به پلهای برای اتوماسیون کامل انبار بدون نظارت انسانی تبدیل میشود.
برنامه ریزی اضطراری :
IoT و تجزیه و تحلیل داده ها به مدیران زنجیره تامین کمک می کند تا مسیرها را با در نظر گرفتن ترافیک، آب و هوا، حوادث احتمالی یا سایر رویدادهایی که باعث تاخیری در روند کار می شود را، برنامه ریزی کنند. اینترنت اشیا تمام دادههای مورد نیاز برای پیشامد های اتفاقی و دستیابی به علت تاخیرهای به وجود آمده را مدیریت میکند. این فناوری به مدیران زنجیره تامین هشدارهایی در زمان درست ارائه می دهد که سرعت کاهش ریسک را افزایش می دهد.
استفاده از اینترنت اشیا در بخش های مختلف صنعت:
مدیریت زنجیره تامین یک زمینه چند وجهی است. در طول تحویل، ده ها عملیات به طور همزمان انجام میشود و برای مدیران بسیار مهم است فرایند ها را ساده کنند. اینترنت اشیا فناوری است که به ساده سازی و در عین حال کاربردی، برای کارایی بهتر عملیات کمک می کند. در اینجا کاربرد این فناوری بر جنبه های مختلف مدیریت زنجیره تامین - ارتباطات، تدارکات، ذخیره سازی، حمل و نقل و موارد دیگر است.
سیستم های اینترنت اشیا نظارت و مدیریت دارایی را تسهیل می کنند. به جای ثبت اطلاعات به صورت دستی یا استفاده از دستگاه های موجودی سنتی، مدیران اکنون می توانند برای به روز رسانی وضعیت همه دارایی ها کاملاً به نرم افزار تکیه کنند. مشابه ردیابی دارایی در خردهفروشی، فناوریهای متصل مانند حسگرها، برچسبهای RFID، چراغها و وسایل هوشمند که امکان ردیابی بدون دردسر هر کالا را فراهم میکند و به مدیران زنجیره تامین کمک میکند تا بتوانند به اطلاعات کلیدی در مورد هر تحویل، از جمله محتویات بسته، ذخیرهسازی و... دسترسی فوری داشته باشند.
پتانسیل کامل این فناوری در مدیریت انبارهای بزرگ از جمله شرکتهای خردهفروشی و تدارکات بزرگ می باشد.. کاربردهای زیادی از اینترنت اشیا در مدیریت زنجیره تامین وجود دارد که به خودکارسازی عملیات انبار از موجودی تا زیرساخت های مرتبط برای نظارت بر وضعیت انبار و کنترل از راه دور کمک می کند. ترکیب نیروی انسانی و فناوری در تولید و زنجیره تامین به مدیران انبار کمک می کند تا بهره وری را افزایش و هزینه ها را کاهش دهند.
یکی از مهمترین مزایای اینترنت اشیا در زنجیره تامین، توانایی فناوری برای یافتن مشکلات یا صرفهجویی در نقاطی است که افراد قادر به شناسایی آنها نخواهند بود.
شناسایی نشت منابع، یافتن ناکارآمدیها، تعیین خرابی احتمالی ماشین و حتی مشاهده و... در واقع، سیستم های متصل ، داده های مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل پیش بینی را در مراحل مختلف زنجیره تامین (تشخیص خرابی تجهیزات، پیش بینی تعمیر و نگهداری، بار برنامه و غیره) جمع آوری می کنند. قدرت تجزیه و تحلیل پیش بینی به طور گسترده در بسیاری از صنایع استفاده می شود.
تنها با توانایی پیشبینی خرابیهای سیستم، مدیران زنجیره تامین و انبار به طور قابلتوجهی زمان های اتلافی و هزینه ها را کاهش میدهند.
اینترنت اشیا در لجستیک کارایی ارتباط بین همه طرف های زنجیره تامین را بهبود می بخشد. مدیران میتوانند رانندگان و حملونقل را ردیابی کنند و ببینند آیا با سیاستهای داخلی مطابقت دارند، آیا محصول به روش صحیح ارسال میشود و آیا هیچ تاخیری بین انبار و درب مشتری وجود ندارد. با دسترسی به موقعیت مکانی، بهرهوری و دادههای محیطی بلادرنگ، مدیران همچنین میتوانند با مشتریان نهایی ارتباط برقرار کنند و آنها را در جریان قرار دهند، بنابراین خدمات شخصیتر و بهتری ارائه میدهند.
در یک زنجیره تامین هوشمند، اینترنت اشیا یکی از فناوریهایی است که به مدیران کمک میکند تا از مقررات زیستمحیطی فعلی و محدودیتهای انتشار پیروی کنند. به لطف حسگرهای مختلف IoT برای مدیریت زنجیره تامین و ردیابی دارایی، آنها اکنون میتوانند تصویر بسیار دقیقی از نحوه استفاده از منابعی مانند برق و آب، پیادهسازی استراتژیهای سبز برای مدیریت ناوگان و ادغام طرحهای زیستمحیطی (تجدیدپذیر، وسایل نقلیه الکتریکی، فضاهای کم مصرف) داشته باشند.